Loven om langsomhet

Loven om langsomhet 1

Inspirasjon

30.3.2021

Emma Olbers er en av Sveriges ledende designere og arbeider alltid med et sterkt miljøfokus. Hun har designet serien landala for tre sekel, tepper for asplund, vaser for skultuna, ildtilbehør fra eldvarm og i 2021 den nye utemøbelserien pino - et samarbeid med stolab.

Designeren Emma Olbers skaper møbler som er enkle å elske. De er enkle og selvfølgelige, laget for å vare i generasjoner, og materialene og produksjonsmetodene er alltid valgt med tanke på miljøet.

"For meg har det alltid vært en selvfølge å lage møbler som kan gå i arv", sier Emma mens hun ønsker oss velkommen til familiens store fritidshus Arvidas i Stockholms nordlige skjærgård. "Jeg vokste opp på en gård utenfor Göteborg. Foreldrene mine viste meg viktigheten av bærekraft, de malte med linoljemaling og lærte meg hva en vindusramme er. Det er ting jeg har tatt med meg."

Huset til øyværingene Arvid og Selma

Emmas langsiktighet er like tydelig i hennes arbeid som designer som i fritidsboligen. På Arholma, ytterst i Stockholms nordlige skjærgård, er biltrafikk forbudt og skjærgårdskulturen godt bevart. Fra øyas dampskipsbrygge og dagligvarebutikk går det en rekke svingete veier tvers over øya, forbi åkrer og enger, skogsområder og svaberg. Emmas hus, Arvidas, ligger en ti minutters sykkeltur unna. Det ble bygget av øyboerne Arvid og Selma i 1898, og ved siden av huset ligger en bukt med eget naust. Emma og mannen hennes hadde lett etter et hus i nesten tre år da de endelig fant det. De hadde en liste med "må-krav". Men viktigst av alt var selvfølgelig sjarmen. At huset ikke var totalrenovert.

"Vi ville også at det skulle være helårsboliger på øya, og at det skulle være en gård og en restaurant", sier Emma. "Det føltes viktig hvis vi skulle tilbringe mye tid på ett og samme sted." Til eiendommen hørte fire hektar land, et gjestehus og et par låver. "Da vi kjøpte huset, var det i ganske dårlig forfatning. Det var ikke innlagt vann, strømmen måtte legges om og en trapp måtte flyttes. Det trengte også kjøkken og bad."

De mest presserende delene ble raskt fikset slik at familien kunne flytte inn. Men resten har tatt tid. Emma har malt fasaden på nytt om somrene. I stedet for å skifte ut vinduene, har hun skrapt og malt ett og ett. Varsomhet og følsomhet har vært nøkkelord. Delvis fordi det tar tid å bli kjent med et hus. Men først og fremst fordi det ikke er noen grunn til å erstatte det som kan repareres. Av samme grunn er nesten alle de gamle detaljene beholdt, inkludert noen originale tapeter.

"Vi kjøper eldre hus fordi de har en sjarm. Det ligger i veggene, finishen og materialene som har eldet og slitt seg vakkert. Man ønsker ikke å renovere bort den følelsen. Man må gå forsiktig frem."

Loven om langsomhet 2
Loven om langsomhet 3
Miljøbevissthet siden barndommen

Emma er praktisk anlagt og ikke redd for å ta i et tak. Hun kan kjøre traktor og rydde skog. Hun vet hvor lang tid det tar for en skog å vokse og liker å være ute i naturen. Hun jobber fortsatt med å rydde opp i skogen etter stormen Alfrida for tre år siden. Hun prøver også å rydde kratt for å restaurere strandengen som tidligere vokste mellom huset og vannet. På engen planter hun vilt innsamlede svenske urter. "Strandengen er bra for det biologiske mangfoldet, den er viktig for balansen i naturen."

Emma har tenkt på miljøet siden barndommen. Det er en tilnærming hun ønsker å overføre til tenåringssønnene sine. "Gården jeg vokste opp på, har vært drevet i fem generasjoner. Mange av møblene i huset vårt var over hundre år gamle", sier Emma. sier Emma. "Men pappa var også veldig interessert i moderne design, besøkte messer og investerte spesielt i Børge Mogensen-møbler.

Barna tilbringer nesten all sin fritid på øya. "Og de vet også hvordan man kjeder seg", sier Emma. "Hver sommer tar vi båten til en liten øy i nærheten og lever en uke uten strøm og innlagt vann. Det er godt for alle."

Loven om langsomhet 4
Teste ideer i praksis

I dag er Emma Olbers en av Sveriges ledende møbeldesignere. Hun har designet møbler for flere svenske produsenter, alltid med miljøfokus, og har mottatt en rekke priser for sitt arbeid. Nylig ble hun kåret til årets designer av Elle Decoration. De siste årene har hun nennsomt fornyet interiøret i Nasjonalmuseets gamle bibliotek, og denne våren lanserer hun sitt første samarbeid med den svenske møbelprodusenten Stolab.

"De ville lage en serie utemøbler i svensk furu, og da de ringte meg i fjor vår, hadde jeg nettopp flyttet ut til Arholma, forteller Emma. "Timingen kunne ikke vært bedre. Barna gikk på hjemmeskole, det var vår og lysten til å være utendørs var stor. Jeg kunne teste ideene mine på stedet og virkelig kjenne etter hva jeg ville ha."

Resultatet er et solid spisebord og en benk å samles rundt, med gode proporsjoner og en overflate som bare blir vakrere med årene. Furutreet trenger ingen duk, det er vakkert i seg selv. "Og når vinteren kommer, kan bordet enkelt foldes sammen for vinteroppbevaring", forklarer Emma.

Loven om langsomhet 5
Nyttårsforsett - å bli en større aktivist

Emma synes å være på konstant reise mellom sine to faste holdepunkter. På Södermalm i Stockholm har hun atelieret sitt, der hun har arbeidet i 22 år, og familiens leilighet. Det er hverdagen, midt i sentrum og med nærhet til alt. Men når hun har mulighet til det, i alle langhelger, ferier og de fleste ferier, reiser hun med familien til feriehuset på Arholma.

De siste årene har familien kuttet ned på karbondioksidutslippene, så de har reist med tog til Europa, senest til Atlanterhavskysten i Frankrike, der de bodde i flere uker og besøkte fabrikken som lager brannverktøyene Emma har designet for Eldvarm.

"Nyttårsforsettet mitt er faktisk å bli enda mer aktivist. Jeg vil ikke oppfordre til useriøst forbruk, men jeg vil øke bevisstheten om hvor viktig det er å kjøpe fornuftig og godt når man handler."

Hun ser det som en del av jobben sin å endre oppfatningen av slitasje i møbelbransjen. "Kjøper du nytt, bør du velge fornybare eller resirkulerte materialer og ta vare på møblene dine slik at de varer lenge. Og hvis de ikke kan repareres, bør materialene være enkle å resirkulere."

Emma tror at året som har gått, med pandemien og nye erfaringer, vil påvirke vår tilnærming til livet. "Det har lært oss hva som er viktig i livet og fått oss til å revurdere hva vi bruker tiden vår på. Fremfor alt har det lært oss å ikke ta noe for gitt og hvor mye det betyr å tilbringe tid med dem vi er glade i", sier hun.

"Jeg tror vi kommer til å sette mer pris på autentisitet og ekthet. Og vi kommer til å ta bedre vare på oss selv, omgivelsene og tingene våre", avslutter Emma.

Fakta og tall

Navn: Emma Olbers, 48 år gammel

Hva hun gjør:
En av Sveriges ledende designere som alltid arbeider med et sterkt miljøfokus. Hun har designet Landala-serien for Tre Sekel, tepper for Asplund, vaser for Skultuna og ildtilbehør fra Eldvarm.

Aktuell med:
Den nye utemøbelserien Pino i svensk furu. Produsert av Dahlén Snickeri i Värmland for Stolab.

Håndplukket | Emma Olbers

Emma Olbers visjon er å prøve å designe gode produkter - i alle henseender, også når det gjelder å være bra for planeten vår. Hun er overbevist om at vi alle kan og bør gjøre vår lille del av jobben. Fra et designerperspektiv innebærer dette å skape produkter av lavutslippsmaterialer, velge vedlikeholdsvennlige overflater og designe for en sirkulær materialflyt.

Nedenfor har vi samlet noen produkter fra Emmas fantastiske produktskatt og en blanding av produktene du finner på bildene fra sommerhuset hennes på Arholma.

Loven om langsomhet 6
Øverst til venstre: Arnold, Tre Sekel | Shovel & Brush Emma, Eldvarm | w163 Lampyre, Wästberg | Classic 80, Korbo | Indigo Cushion SC28, &Tradition | Pino Bord, Stolab | Carimate, Fritz Hansen | Star Carpet, Asplund | Wood Basket Emma, Eldvarm | Landala Bord, Tre Sekel | Fireplace Screen Emma, Eldvarm | Kolonn, Skruf | Damejeanne, Skultuna | Ninne Bench, Eldvarm | Greta, Tre Sekel

Fotograf | Erik Lefvander
Kreativ leder | Therese Sennerholt 
Tekst | Hanna Nova Beatrice

Lignende magasinsartikler