Inspirasjon
9.12.2021
For den kommende høytiden byr shalony van stralendorff, en av grunnleggerne av bonnibonne, på velduftende klassikere som varmer kropp og sjel på kalde vinterdager.
I en vakker leilighet i Birkastan i Stockholm er det dekket til duftende små godbiter som sprer varme på kalde vinterdager. Den vakre arkitekturen fra 1908 gir sammen med den fine borddekkingen et innbydende inntrykk. Designeren Shalony van Stralendorff liker å bruke levende lys, varme farger og naturlige materialer for å forsterke følelsen av tradisjon og julefred. Shalony har grunnlagt den svenske designduoen BonniBonne sammen med Emelie Ivarsson og har alltid hatt en forkjærlighet for naturen, noe som gjenspeiles i både matlagingen og designen hennes.
Nedenfor ser du noen av de smakfulle drikkene og godbitene som venter gjestene - en varmende gløgg, smakfulle pærer og de klassiske myke pepperkakene.
Antall ingredienser
- 3 liter eplejuice
- 1 vaniljestang
- 3 kanelstenger
- 1 ss kardemommefrø
- appelsin, tørket (skiver fra 1 appelsin)
- 2 stjerneanis - ½ ts svart pepper
- 1 chilifrukt, med frø
- honning (hvis du vil ha søtere gløgg)
- 1 dl rom (hvis du ønsker å sprite gløggen)Servering
Mandlar och russin
Gjør følgende
Dag 1 Hell eplejuicen i en kjele. Flett vaniljestangen og skrap ut frøene. Tilsett både frø og stang i eplejuicen. Bland inn alle de andre ingrediensene unntatt rom, kok opp og sett til side til neste dag.
Dag 2 Smak til og varm opp gløggen. Sil av og smak eventuelt til med rom. Server med mandler og rosiner.
Ingredienser
- 1 liter vann
- 1 vaniljestang
- 8 dl strøsukker
- 10 cm skrelt ingefær, skåret i skiver
- ½ spiseskje ferskpresset sitronsaft
- 1 kg små, faste pærer
Servering
Vaniljeis eller lettvispet kremfløte
Gjør følgende
1. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Legg frøene og stangen i en kjele sammen med vann, sukker, ingefær og sitronsaft. Kok opp til kokepunktet.
2. Skrell pærene og tilsett dem i sirupen. La dem småkoke i ca. 10 minutter til de er myke, men fortsatt har litt kjerne.
3. Legg pærene over i en godt rengjort glasskrukke og hell i buljongen, pass på at den dekker. Sett på lokket og la det avkjøles. Oppbevares i kjøleskapet. De kokte pærene holder seg i 4-6 måneder hvis de oppbevares tildekket i sukkerlagen i et godt rengjort, uåpnet glass med lokk. Åpnede glass holder seg i 1-2 uker.
4. Server med en kule vaniljeis eller kanskje litt lettvispet krem.
Ingredienser
- 1 ½ dl rømme
- 100 g smør
- 2 egg
- 2 dl strøsukker
- 1 ½ ts malt ingefær
- 1 ½ ts malt nellik
- 2 ts malt kanel
- 3 dl hvetemel
- 1 ts bikarbonat
Servering
- ½ ss melis
- 1 dl tyttebær
- 2 dl fløte
Gjør følgende
1. Forvarm ovnen til 175°.
2. Smelt smøret, hell det i en bolle og tilsett rømme. La blandingen avkjøles.
3. Visp egg og sukker hvitt og luftig. Rør smørblandingen inn i eggeblandingen. Bland de tørre ingrediensene og rør dem inn i røren.
4. Hell røren i en smurt og brunet form. Stek pepperkakene i nedre del av ovnen i ca. 45 minutter. La dem avkjøles.
5. Dryss florsukkeret gjennom en finmasket sil. Skjær i skiver og server med en klatt nypisket krem og noen tyttebær.