Slik tar du bærekraftige valg i innredningen din

Hero | Så gör du hållbara val i din inredning

Intervjuer

6.8.2024

Emma Olbers, en fremtredende møbeldesigner og interiørarkitekt, er kjent for sitt sterke fokus på bærekraft. Her gir hun konkrete forslag til hvordan du kan ta mer bærekraftige valg i innredningen din, og tips om møbler som er klassifisert som et godt miljøvalg.

Å velge bærekraftige møbler handler om å prioritere lave utslipp, lang levetid, høy funksjonalitet og vedlikeholdsvennlighet. Materialvalget er avgjørende, og resirkulerte eller hurtigvoksende materialer er å foretrekke. Undersøk selskapenes bærekraftsresultater, og velg dem som oppgir utslippene sine og bruker fornybar energi – dette er noen av de mange tipsene vi i LÄNNA har lært oss.

Editorial Splash 1 | Så gör du hållbara val i din inredning
Arnold 560 – Emma Olbers for Tre Sekel

Hva krever du av et møbel?
– At det skal ha lave utslipp og vare lenge – helst over 60 år, ha høy funksjonalitet og kunne vedlikeholdes – både ved å skifte ut deler og overflatebehandling. Hvis man generaliserer utslippene når det gjelder møbler, står selve materialvalget for over 50 % av et møbels utslipp. Derfor er det viktig hvilke materialer et møbel er laget av, og hvor mye materiale som brukes i produksjonen. Mindre møbler som er laget av resirkulerte eller hurtigvoksende materialer, har vanligvis lavere utslipp.

– En annen faktor som har stor innvirkning på utslippene, er produksjonen – både om det brukes fornybar strøm og hva som slippes ut i skorstein og avløp. Et tips er å sjekke selskapets bærekraftsrapport/informasjon. Hvis den ikke er tilgjengelig, bør du velge et annet selskap. Se etter selskaper som har satt Science Based Targets (SBTi), B Corp, EPD-er (standardisert LCA) eller skriver ut hvor mye utslipp produksjonen av et møbel har forårsaket.

Hvordan bør du tenke om interiørdesignet ditt for å unngå å endre det så ofte?
– Spar til møbler og tenk nøye gjennom valgene dine. Unngå forhastede beslutninger, så blir du mer glad i møblene dine og tar bedre vare på dem. På denne måten kan møblene brukes lenger og forbli i kretsløpet.

Hva er din største utfordring når det gjelder å redusere miljøpåvirkningen din?
– Vi trenger et skifte fra raskt forbruk til gjennomtenkt forbruk, og et større utvalg av brukte møbler. En stor utfordring er også mangelen på standardmerking av hvor mye et møbel slipper ut.

Hva trenger interiørbransjen å lære?
– Materialkunnskap – både når det gjelder hvilke utslipp materialet har, men også hvordan man best vedlikeholder det.

Editorial Splash 2 | Så gör du hållbara val i din inredning
Emma Basket – Emma Olbers for Eldvarm

Emmas designprinsipper

Materiale x 5

  • Bruk materialer med lave utslipp – hurtigvoksende eller resirkulerte.

  • Minimere materialbruken og bruke mono-materialer i stedet for blandede materialer (som er vanskelige å resirkulere).

  • Velg materialer av høy kvalitet som slites med verdighet.

  • Tenk på materialets opprinnelse.

Design for Circularity

  • Hold produktet i den sirkulære sløyfen så lenge som mulig.

  • Design for enkelt vedlikehold, og tenk bakover for å muliggjøre resirkulering og separering.

  • Design bort avfall, inkluder brukte deler og skap funksjonelle produkter som du kan bli glad i lenge.

Fornybar elektrisitet

  • Bruk fornybar elektrisitet i både produksjon og transport.

Beregn utslipp

  • Beregn produktets utslipp/CO2e.

Fire møbler som passer til formålet

Vi ba Emma gi oss tips om møbler som kvalifiserer som gode miljøvalg – produkter som representerer kvalitet og langsiktig bærekraft.

Massproductions – Tio Chair av Chris Martin

En svært lett og materialfattig utestol laget av 89 % resirkulert metalltråd – noe som gir tilnærmet null avfall. Massproductions er også et av de få selskapene som oppgir alle utslippene fra møblene sine på nettstedet sitt.

Fredrica Furniture – BM62 Armchair Cane Wicker av Börje Mogensen

En stol laget av tre og kurv. Tre er generelt lavutslippsvirke, men du bør sjekke hvor det kommer fra og at det er dyrket nye trær, for eksempel med FSC-merking. Med en oljet treoverflate er denne stolen enkel å vedlikeholde. Rotting er dessuten et hurtigvoksende gress som blir et ferdig materiale på ca. seks år, og som kan flettes på nytt etter 30 år når det er utslitt. Sammenligner man utslippene med for eksempel et skinnsete, må den stolen vare i 1500 år for å matche rottingens utslipp. Frederica Furniture som varemerke er også sertifisert med B Corp.

Gervasoni – Gray 05 Sofa av Paola Navonea

En utenpåliggende treramme gjør sofaen enkel å vedlikeholde og vaske trekket på. Det er også lett å se om noe er ødelagt, og det brukes mindre materiale. Gervasoni har solcellepaneler på fabrikken i Udine i Italia, som produserer 560 kW/t.

Tre Sekel – Landala av Emma Olbers

Et bord laget av massivt tre – svensk furu – med lave utslipp. Overflatebehandlingen er saget eller voksbehandlet, noe som gjør det enkelt å forbedre og vedlikeholde. Hvis du for eksempel får et hakk i platen, kan du fylle hullet med vann, og treverket vil reise seg igjen. Bordet er også enkelt å demontere, noe som sparer plass under transport og lagring.

Handle produktene i magasinet:

Editorial Splash 6 | Så gör du hållbara val i din inredning

Om Emma Olbers

Emma Olbers har etablert seg som en ledende stemme innen bærekraftig møbeldesign og interiørarkitektur. Med fokus på miljøvennlige materialer har hun blant annet skapt utesofaen Tellus for norske Vestre, som er laget av 100 % fossilfritt stål fra SSAB. Sammen med Tengbom har hun også vært ansvarlig for interiørdesignet til det nye Ersta sjukhus i Stockholm, et 25 000 kvadratmeter stort prosjekt som åpnet høsten 2023.

Hennes engasjement for bærekraft kommer også til uttrykk i utstillingen 1kgCO2e, laget sammen med EY Doberman, som undersøker møblers klimapåvirkning og har blitt vist internasjonalt, blant annet i Paris og på COP28. Hun har også mottatt Elle Deco Design Awards – Design towards Zero for sitt banebrytende arbeid.

Lignende magasinsartikler